Презентација на традиционална јапонска кујна – Вашоку / Prezantimi i kuzhinës tradicionale japoneze - Washoku

2019/9/16
 13ти септември, 2019 година, Шеф Кеиго Тамура, Специјален претставник за култура од Агенцијата за култура на Јапонија, во присуство на вкупно 120 министри, амбасадори и други гости во соработка со Хотел Мариот го одржа „Вашоку“ настанот.
Шефот Тамура, во рамки на својата глобална тура на 6 земји, дојде тука со цел да се прослави 25 годишнината од дипломатските односи помеѓу Јапонија и Северна Македонија.
Гостите уживаа во прекрасната презентација на менито од 8 вашоку јадења, саке и македонски премиум вина од ТИКВЕШ заедно со презентацијата на шеф Тамура за Вашоку кое е Нематеријално културно наследство на УНЕСКО.

 13 Shtator, 2019, Ngjarja “Washoku” u prezantua nga shefi i kuzhinës Keigo Tamura, përfaqësuesi kulturor nga Agjensioni për Kulturë i Japonisë, në prezencën e 120 ministrave, ambasadorëve dhe të ftuarve të tjerë në bashkëpunim me Hotel Marriott.
Shef Tamura erdhi këtu në kuadër të turneut të tij global nga 6 shtete, me qëllim kremtimin e 25 vjetorit nga marrëdhëniet diplomatike mes Japonisë dhe Maqedonisë së Veriut.
Mysafirët e shijuan prezantimin e përkryer të vaktit me 8 porcione, sake dhe verërat prestigjioze maqedonase të Kantinës TIKVESH, shoqëruar me sqarimin e shef Tamura-s për Washoku që rradhitet në listen e Trashëgimisë Kulturore Jo-materiale të UNESCO-s.