Амбасадорката Ханеда на средба со претседателот на Олимписки Комитет г. Васил Тупурковски / Ambasadorja Haneda takon kryetarin e Komitetit Olimpik z. Vasil Tuporkovski

2020/1/31
 На 28 јануари во Олимпискиот комитет на Северна Македонија, Амбасадорката Ханеда се сретна со претседателот  г. Васил Тупурковски, директорот г. Владимир Богоевски и генералниот сектретар г. Сашо Поповски.
 На средбата се дискутираше за подготовките и очекувањата од Олимписките игри 2020 година во Токио, прекрасниот град крај море Чигасаки во перфектурата Канагава кој е град домаќин за македонските спортисти и секако идната соработка помеѓу Амбасадата на Јапонија и Олимпискиот комитет.

 Me datë 28 janar në hapësirat e Komitetit Olimpik të Maqedonisë së Veriut, ambasadorja Haneda takoi kryetarin z. Vasil Tupurkovski, drejtorin z. Vladimir Bogoevski dhe sekretarin gjeneral z. Sasho Popovski.
 Gjatë takimit diskutuan për përgatitjet dhe pritjet nga Lojrat Olimpike 2020 në Tokio, qytetin e bukur buzë detit Çigasaki në prefekturën Kanagava në të cilin do të qëndrojnë sportistët nga Maqedonia e Veriut dhe gjithashtu mundësitë për bashkëpunim të ardhshëm mes Ambasadës së Japonisë dhe Komitetit Olimpik.