Проштална средба со г. Фатмир Битиќи, вицепремиер задолжен за економски прашања на Република Северна Македонија/ Takim lamtumire me z. Fatmir Bytyqi, zëvendëskryeministër për çështje ekonomike i Republikës së Maqedonisë së Veriut/ Farewell courtesy call to Mr. Fatmir Bytyqi, Deputy Prime Minister In Charge Of Economic Affairs of The Republic of North Macedonia

2022/12/21
 На 20 декември, амбасадорот на Јапонија, г. Савада Хиронори, имаше проштална средба со г. Фатмир Битиќи, вицепремиер задолжен за економски прашања на Република Северна Македонија.
 г. Савада и г. Битиќи разговараа за досегашната поддршка од Јапонија и за зајакнување на економските врски и трговската размена меѓу двете земји.
 г. Битиќи му честиташе на амбасадорот за успешниот мандат, му се заблагодари за соработката и придонесот за развојот на државата.
   г. Савада и г. Битиќи се согласија дека соработката ќе продолжи со идниот амбасадор.
 
***
 
 Më 20 dhjetor, Ambasadori i Japonisë, z. Sawada Hironori, realizoi takim lamtumire me z. Fatmir Bytyqin, zëvendëskryeministër për çështje ekonomike i Republikës së Maqedonisë së Veriut.
 Z. Sawada dhe z. Bytyqi biseduan për mbështetjen e deritanishme të Japonisë dhe për forcimin e lidhjeve ekonomike dhe tregtare mes dy vendeve.
 Z. Bytyqi e përgëzoi ambasadorin për mandatin e suksesshëm dhe e falënderoi për bashkëpunimin dhe kontributin në zhvillimin e vendit.
   Z. Sawada dhe z. Bytyqi u pajtuan që bashkëpunimi të vazhdojë me ambasadorin e ardhshëm.
 
***
 
 On December 20, the Ambassador of Japan, Mr. Sawada Hironori, had a farewell courtesy call to Mr. Fatmir Bytyqi, Deputy Prime Minister In charge of Economic Affairs of the Republic of North Macedonia.
 Mr. Sawada and Mr. Bytiqi discussed the support of Japan so far and how to strengthen the economic ties and trade between the two countries.
 Mr. Bytyqi congratulated the ambassador for his successful mandate thanked him for his cooperation and contribution to the development of the country.
  Mr. Sawada and Mr. Bytyqi agreed that the collaboration would continue with the future ambassador.