Амбасадорот Оцука во протоколарна посета на г. Ковачевски, премиер на Република Северна Македонија/ Takimi protokollar i ambasadorit Otsuka me z. Kovaçevski, Kryeministër i Republikës së Maqedonisë së Veriut/ Ambassador Otsuka’s courtesy call to Mr. Kovachevski, Prime Minister of the Republic of North Macedonia

2023/2/21
 
 На 21ви Февруари, амбасадорот Оцука Казуја оствари протоколарна посета со г. Ковачевски, претседател на Владата на Република Северна Македонија.

 На средбата се разговараше за унапредување на економската соработка, посветена на натамошен развој на билатералните односи. Јапонија силно го поддржува процесот на интеграција на Северна Македонија во ЕУ како прашање од важност за стабилноста на регионот и на Европа. Двајцата ја изразија својата посветеност на позитивниот тренд во развојот на билатералните односи.


***

 Më 21 shkurt, ambasadori Otsuka Kazuya realizoi takim protokollar me kryeministrin z. Kovaçevski.

 Në takim u bisedua për nxitjen e bashkëpunimit ekonomik, të përkushtuar për zhvillimin e mëtejshëm të marrëdhënieve dypalëshe. Japonia mbështet fuqimisht procesin e anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut në BE, si një çështje me rëndësi për stabilitetin e rajonit dhe Evropës. Të dy shprehën vendosmëri për të vazhduar trendin pozitiv në zhvillimin e marrëdhënieve dypalëshe.


 
***
 
 On 21st of February, Ambassador Otsuka Kazuya paid a courtesy call to the Prime Minister, Mr. Kovachevski.

 In the meeting, they discussed the promotion of economic cooperation, committed to further developing bilateral relations. Japan strongly supports North Macedonia’s EU accession process, as a matter of importance for the stability of the region and Europe. They both expressed their determination to the positive trend in the development of bilateral relations.