Протоколарна средба на Амбасадорот Оцука со Заменик министерката за здравство г-ѓа Манолова/ Takimi protokollar i Ambasadorit Ocuka me Zëvendësministren e Shëndetësisë, znj. Manolova/ Ambassador Otsuka’s Courtesy Call on Ms. Manolova, Deputy Minister of Health

2023/9/29
 На 28-ми септември амбасадорот Оцука Казуја одржа протоколарна средба со Заменик министерката за здравство на Република Северна Македонија, г-ѓа Маја Манолова. Тие разговараа за поддршката од јапонскиот народ во здравствениот сектор во земјата преку проектите на програмата за мали грантови (ГГП), а г-ѓа Манолова ја истакна важноста на оваа континуирана поддршка во подобрувањето на здравствениот и јавниот здравствен систем во Република Северна Македонија.

***
 Më 28 shtator, ambasadori Ocuka Kazuja zhvilloi takim protokollar me Zëvendësministren e Shëndetësisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, znj. Maja Manolova.
Ata diskutuan në lidhje me projektet dhe mbështetjen e dhënë nga populli japonez për sektorin e shëndetësisë nëpërmjet Grant programit për projekte të vogla dhe siguri njerëzore, GGP. Znj.Manolova theksoi rëndësinë e mbështetjes së vazhdueshme me qëllim përmirësimin e sistemit të shëndetësisë publike në Republikën e Maqedonisë së Veriut.

***
 On 28th of September, Ambassador Otsuka Kazuya paid a courtesy call on the Deputy Minister of Health of the Republic of North Macedonia, Ms. Maja Manolova. They discussed the support to the health sector through the Grant Assistance for Grassroots Human Security Projects (GGP). Deputy Minister Manolova stressed the importance of this continued support in improving the healthcare and public health system in North Macedonia.